af Erik Schwensen
Et nyt år er begyndt, nye dage ligger foran os, og så længe at ”i morgen er der også en dag”, så har vi både som ledere og som mennesker en pligt til at få det bedst mulige ud af den dag, den næste og den næste igen. For vi kan altid tage ved lære og blive bedre, ….. hvis vi selv vil det. Både i det små og i det store. Uanset hvor vi står, og hvor vi er på vej hen. Sådan er det også for 2024. Det handler denne uges – årets første om.
Her ved årets begyndelse benytter jeg altid lejligheden til lige …. at stoppe op….. Tænk tilbage på alle de ting, forhold og indtryk og meget mere, som jeg vil tage med ind i det nye år og bygge videre på, forny eller begynde helt forfra med og bygge til, bygge nyt.
Ja, nytårsforsætterne sætter ind, nytårsønskerne er måske mange og store, og det er ikke ligegyldigt, hvordan vi, både som ledere og ganske almindelige mennesker, formulerer dem og sætter dem i spil, hvis det er det, vi vil, ønsker og forventer. For det er jo ikke sikkert, at vi gør, som vi siger, og siger det vi gør, selv om du måske læste om det sidste år.
Derfor vil jeg benytte mit eget eksempel, som eksempel på hvordan det kunne ske også for dig, både som leder og som et ganske almindeligt menneske. Forhåbentligt ikke som for meget ”ananas i egen juice”, men som et muligt eksempel med tilhørende perspektiver for andre.
”Pit-stoppet”, som jeg ofte kalder det, begynder med, at spørge mig selv om ”Hvad har du styr på netop NU – Erik? Jeg tænker tilbage på året, der gik, på en helt særlig måde. Jeg tænker på dét, der lykkedes for mig og mine og gik godt. Jeg tænker på, hvorfor dét var og stadigt er vigtigt for mig. Jeg tænker også på, hvordan jeg egentligt ved dét, og jeg tænker på, hvordan jeg kan bruge dét og netop dén viden i det nye år, som netop er begyndt. Til det benytter jeg selvfølgelig hele den kommunikationsværktøjskasse, som jeg skrev om sidste år, så dette udgangspunkt står klarest muligt for mig.
Fx gjorde jeg allerede i midten af 2023 det i mit forfatterskab, at jeg rettede blikket mere mod perspektivet ”God ledelse”, fordi jeg mærkede efter og følte, at mine egne indre inspirationskilder til artiklerne om ”Det Ønskede Samfund” var ved at tørre ud. Ikke fordi de ikke stadig er meget relevante, for det mener jeg bestemt de er, og Uffe og jeg skriver også videre på dem i 2024, men fordi responsen på dem var begrænset. Og når noget ikke virker, må jeg gøre noget andet.
Det næste, jeg gør, er at svare mig selv på spørgsmålet: ”Hvor vil du så gerne hen og nå i 2024?”. Det giver god anledning til at kigge ind på min egen og min virksomheds vision for fremtiden, justere den og måske sætte en ny retning, et nyt perspektiv og skrue ned eller lukke ned for andre.
Fx ser jeg for mig, at vi ved udgangen af 2024 ser tilbage på et år, hvor det er lykkedes for ”Det Ønskede Samfund” at bryde koden på de ”syv ubærlige problemstillinger”, som Uffe Steiner Jensen og jeg og de øvrige deltagere gennem de seneste tre år har italesat og italesætter nye. Problemstillinger som i høj grad også indeholdes i regeringsgrundlaget, men som vi stadig mangler vigtige svar, løsninger og helt konkrete handler på. Slagplanen herfor lægger Uffe og jeg i løbet af januar, fordi vi er overbeviste om, at koden kan brydes, fordi i morgen er det atter en dag for nye muligheder.
Fx ser jeg også for mig, at jeg ved udgangen af 2024 ser tilbage på et år, hvor det lykkedes, at udvikle artikelserien ”Kunsten at lede” til en kombination af lederinterviews med tilhørende artikler, Tv-interviews og debatter om ledelse og meget mere i regi af Danske Digitale Medier. Slagplanen er sat i gang med artiklen ”Hemmeligheden bag Process Engineering” og Tv-interviewet med Ejer og Administrerende direktør Poul B. Jakobsen, der snart kommer på Danske Digitale Medier.
Begge eksempler hænger sammen fordi jeg er overbevist om, at de bedste løsninger på de udfordringer, som vi som samfund står overfor netop nu, afhænger helt af kvaliteten af det lederskab som sættes i spil og udøves helt konkret. Samtaler og debatter er fine og helt nødvendige, MEN det kræver også et stærkt og godt lederskab, der fører de trufne beslutninger helt konkret ud i livet gennem effektive handlinger.
Der er – mere end nogen sinde før – brug for ledelsesbeslutninger og konkrete ledelseshandlinger, der omsættes til konkrete handlinger og adfærdsændringer i hele samfundet lokalt og globalt. Det gælder inden for alle brancher, institutioner, organisationer, foreninger og forbund, politikere, erhvervsfolk, medierne, alle. Ikke kun inden for egne rækker. Det kræver også et tæt samspil mellem alle brancher, institutioner, organisationer og foreninger, nationer og lande, internationalt og globalt.
Alle har hver især deres helt særlige rolle at spille i samspillet for fællesskabets beståen og udvikling. Her vil jeg gerne udfordre specielt to aktører på deres vision for 2024: POLITIKERNE og MEDIERNE.
Ved udgangen af 2024 ser jeg for mig, at vores politikere både lokalt, nationalt og globalt har lært at SAMTALE ORDENTLIGT, og at de har truffet til DE NØDVENDIGE BESLUTNINGER, og at de har igangsat MÆRKBARE HANDLINGER henimod en fredsskabende verden i en bæredygtig balance.
Ved udgangen af 2024 ser jeg også for mig, at vores medier nu er ægte kritiske (”no more fake news”) og virkelige uafhængige – ud fra et helt nyt perspektiv. Et perspektiv der handler om at spille alle samfundsaktører og borgere gode ud fra den grundlæggende vision, som vi sætter os som fællesskab – det kunne være, at vi ønsker at blive i stand til at skabe meningsfulde live for alle, både lokalt og globalt.
Hvordan det sker, må vi vende tilbage til i løbet af 2024 – Godt Nytår!
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.