af Erik Schwensen
COP 28 – Klimatopmødet i Dubai er i disse dage med over 70.000 deltagere fra hele verden i fuld gang. Emnet fylder meget i medierne. Og når vi taler om, skriver om og udøver God Ledelse, så er Bæredygtig ledelse den nye sort. Bæredygtig Ledelse er blevet en vigtig gren og særlig disciplin inden for God Ledelse. Hvad Bæredygtig Ledelse er, kan og indeholder, det handler denne ugens artikel om.
Indledning
God Ledelse er også Bæredygtig Ledelse. Det håber jeg også, at de hidtil 27 artikler om God Ledelse i artikelserien om ”Kunsten at lede” her i Danske Digitale Mediers E-AVISEN er udtryk for og bærer præg af. At beskæftige sig med Bæredygtig Ledelse sætter os i stand til at rette et helt særligt blik og fokus på ledelsesbegrebet. Det gør os i stand til at lytte ind til, fornemme og afbalancere mange af de andre ledelsesbegreber med hinanden, så vi netop når frem til en helhedsorienteret/holistisk tilgang til ledelse, både i tanke og handling. Hvor jeg i God Ledelse både taler om ledelse af andre og ledelse af en selv, taler Bæredygtig Ledelse kun om det første (ledelse af andre), hvorimod begrebet Væredygtighed anvendes om det sidste (om at lede sig selv). Se mere herom i min og Henrik Wenøes bog ”Mental Fitness for Warriors –Bliv Væredygtig. Andre taler om en ydre og indre bæredygtighed.
Klimadebatten og dens mange varianter, som vi står midt i, er her et vigtigt delelement i det samlede billede af, hvad Bæredygtig Ledelse skal kunne håndtere, og hvad det indebærer.
Bæredygtig ledelse
Bæredygtig Ledelse handler om den måde vi leder virksomheder, organisationer og os selv på. Bæredygtig ledelse knytter sig til FN´s 17 Verdensmål og de 169 afledte delmål, som forpligter alle FN´s 193 medlemslande. FN´s verdensmål er: 1) Afskaf fattigdom, 2) Stop sult, 3) Sundhed og trivsel, 4) Kvalitetsuddannelse, 5) Ligestilling mellem kønnene, 6) Rent vand og sanitet, 7) Bæredygtig energi, 8) Anstændige jobs og økonomisk vækst, 9) Industri, innovation og infrastruktur, 10) Mindre ulighed, 11) Bæredygtige byer og lokalsamfund, 12) Ansvarligt forbrug og produktion, 13) Klimaindsats, 14) Livet i havet, 15) Livet på Land, 16) Fred, retfærdighed og stærke institutioner, samt 17) Partnerskaber for handling.
Klimaindsatsen er mål nr. 13 og således blot ét af de 17 meget omfattende verdensmål. Alle fremsatte verdensmål er betydningsfulde, de er yderst komplekse, og de er indbyrdes forbundne i et utal af komplekse responsive netværk og processor. Det kræver et særdeles stærkt ledelsesparadigme, og er det her, begrebet Bæredygtig ledelse kommer ind.
Bæredygtig ledelse er, efter min mening, karakteriseret ved, at når vi tager Bæredygtigt Ledelse på os og leder efter det, så får det os til at rette ledelsesblikket ind på tre helt centrale temaer for God ledelse: Formålet med og Fundamentet for God Ledelse, Helheden og Sammenhængen, samt selve Visionsprocessen.
Formålet og Fundamentet
Formålet og fundamentet for at lede bæredygtigt må være en mission om at have et meningsfuldt liv hver eneste dag, både for en selv og andre. Et liv hvor det sidste giver næring og inspiration til det første, for ellers giver det hele ikke mening. Formålet og fundamentet for Bæredygtig Ledelse er også at give en bedre verden videre til vore efterkommere, børn og børnebørn, de kommende generationer.
Lige nu er vi desværre forsat på vej i den modsatte og forkerte retning. Nyhedsmedierne er fyldt med uendelige strømme af meningsløsheder, der er gift for menneskers håb om et meningsfuldt liv – et narkotikum for mistrivsel, elendighed og menneskehedens endeligt på den lange bane. Såkaldte kriser, kaos og krige vælder ind over os, og kriser, kaos og krige er blevet næringsveje for mange aktører, der vækster og egentlig kun giver mening, når der er kriser, kaos og krig.
For at holde os på ret kurs på denne mission har vores ledere, lokalt og globalt, to helt særlige fælles ansvar og opgaver, der er knyttet til FN´s Verdensmål 17 og 16. FN´s Verdensmål nr. 17: ”Partnerskaber for handling” handler om at styrke nord-syd og syd-syd-samarbejde, fremme international handel og støtte øget eksport til udviklingslandene, og FN`s Verdensmål 16: ”Fred, retfærdighed og stærke institutioner” handler om at støtte fredelige og inkluderede samfund, give alle adgang til retssikkerhed og opbygge effektive, ansvarlige og inddragende institutioner på alle niveauer.
Opnåelsen af disse to mål er forudsætningen for, at vi kommer i mål med de andre 15 verdensmål.
Helheden og Sammenhængen
At tænke i helheder, i netværk og i komplekse responsive og dynamiske processor er det andet central tema for Bæredygtig Ledelse. Der er i dag flere forskellige bundlinjer, som vi bliver nødt til at tage hensyn til. Ikke kun den økonomiske, den klimatiske og den miljømæssige. Nej alle 17 Verdensmål bør have hver sin bundlinje, der alle samles i en harmonisk og holistisk buket, der folder sig ud som en sammenhængen løsning på vores mission. Hvert eneste verdensmål er som unikke instrumenter i et orkester afgørende for den fuldendte symfoni – det bæredygtige verdenssamfund.
Visionsprocessen om et bæredygtigt verdenssamfund
Krumtappen og omdrejningspunktet for udviklingen af det bæredygtige verdenssamfund kan være den visionsprocesmodel, som jeg tidligere har skrevet om (se ”Visionsbogen – Derfor er visioner vigtige”).
Afrunding
Men det er ikke nok at skrive om det – DER SKAL HANDLES NU! Vi må kræve, at vores ledere: politikere, virksomhedsledere, NGOer, organisationsledere, foreningsledere, ja os alle, at vi for alvor begynder at indtænke Bæredygtig Ledelse og Væredygtig Ledelse ind i vores liv for at komme tættere på de meningsfulde liv, som vi ønsker os.
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.