af Erik Schwensen
Svaret på spørgsmålet” Hvilken model leder DU efter? ” har mange ledere/mennesker ofte svært ved at finde. Mange er heller ikke bevidste om betydningen af at kende svaret og bevidst at styre den proces. I artikelserien ”Kunsten at lede” er vi netop kommet til dette helt centrale ledelsesværktøj, som alle øvrige ledelses- og kommunikationsværktøjer, som jeg skriver om, indvirker på. Det handler denne uges artikel om.
Indledning
Lad mig skrive det med det samme. Der findes ikke kun en rigtig model for alle ledere/mennesker i alle situationer at lede efter. Hverken for at lede sig selv eller andre. Men til gengæld skal min påstand være, på baggrund af mine egne, personlige ledelseserfaringer og indsigt i mange hundreder businesscases gennem mit censorarbejde, at der findes en bestemt, overordnet og enkel ledelsesmodel, som er den bedst mulige for den enkelte leder/det enkelte menneske i den enkelte ledelsessituation.
For den enkelte leder/det enkelte menneske gælder det derfor om, selv at finde ind til den model, som du leder bedst efter, både generelt og mere situationsspecifikt. Jeg er også overbevist om, at vi som ledere og mennesker med stor fordel kan søge inspiration hos andre, både af dem, der ligner os, og i høj grad dem, som vi er forskellige fra. Rå kopiering ender dog ofte ikke godt, for du og dem, du leder, skal kunne genfinde din personlighed i din lederstil 1 til 1. Inspirationen udefra giver plads til nye tanker og kreative idéer til udvikling af egen lederstil og ledelsesmodeller, som bør testes, afprøves, justeres og måske integreres helt eller delvist i din fremtidige ledelsesværktøjskasse.
Derfor – til inspiration og eftertanke – lidt mere om den model, som jeg selv søger at lede efter i dag.
Modellen jeg ledte efter – og fandt
Mange gode ledelsesmodeller er løbet gennem mine grå hjerneceller gennem tiden. Både via mine egne ledelseserfaringer og via andres, gennem et utal af studier og afhandlinger fra mit censorvirke. De er prøvet af, justeret og fornyet med andre. Noget er blevet hængende, som situationsafhængige delelementer, andre igen forkastet, fordi tiden og samfundet omkring dem var ændret.
Den model, den strategi eller den helt bestemte ledelsesadfærd, som jeg i dag søger at bruge, når jeg overvejer, beslutter og handler, og når jeg leder andre. Det er en simpel lederadfærdsmodel, som er kernen for alle de ledelses- og kommunikationsværktøjer, som jeg skriver om i serien ”kunsten at lede”. En helhedsmodel og overordnet model for ledelse. En model der med stor fordel kan implementeres i alle ledelsesbrancher og på alle ledelsesniveauer.
Jeg stødte på ledelsesmodellens grundelementer under min Business Coach og Transformation Facilitator uddannelse i 2007-11 ved Acuity World, som jeg i dag er tilknyttet som Associated Partner. Acuity World kalder den for ”The Personal Leadership Spiral”, men til mit eget brug og i en justeret form har jeg kaldt den ”4-trinsraketten”. Det gjorde jeg, fordi jeg, som regimentschef, implementerede og testede den igennem ved det daværende Telegrafregiment. Du kan læse mere om dette ”forsøg” i min første bog ”Chef for Telegrafregimentet – om lederskab og resultater”.
Ledelsesprocessens overordnede 4-dels Loop
I dag vil jeg måske hellere kalde modellen for ”Ledelsesprocessens 4-dels Loop”, for at understrege den iterative, dynamiske og uendelige proces mellem de fire dele og helheden i sammenhæng med den omverden, der omkranser den. Når man har gennemført loopets 4 dele, begynder du forfra med 1. del, nu fra et nyt udgangspunkt. I det følgende kan du udskifte jeg/du/dig med vi/jer/os og omvendt.
Den første del handler om: ” Hvad har vi styr på? ”
Det første, du gør, er at svare på følgende spørgsmål: Hvilke resultater har jeg skabt frem til i dag? Hvor gode er de opnåede resultater? Hvorfor er det vigtigt for dig at opnå disse resultater? Med svarene får du ikke alene styr på, hvad du har styr på netop nu. Du får også bragt dig selv i en mentalt god tilstand ved at tænke tilbage på dine succeser.
Den anden del handler om: ” Hvor vil du hen? ”
Med udgangspunkt i den gode mentale tilstand fortsætter du med at svare på følgende spørgsmål: Hvor vil jeg gerne hen med netop denne ledelsesproces? Hvorfor er det vigtigt for mig? Hvordan vil jeg vide, at jeg har opnået det? Med svarene får du skabt nogle klare og motiverende mål for aktiv handling henimod målet. Handlinger som primært er koblet til målet, og ikke til det, du kommer fra.
Den tredje del handler om: ” Hvad skal der til? ”
Når du kender dine ønsker og forventninger om, hvor du vil hen, fortsætter du med at svare på spørgsmålene: Hvilke ting skal der ske for, at den ønskede situation og tilstand opnås? Hvilken prioritering og rækkefølge? Det er vigtigt i denne del af ledelsesprocessen, at du begynder bagfra. Altså hvad er det sidste, du gør, før du er i mål? Hvad er det næstsidste? osv. Det er også vigtigt, at ”delmålene” (tingene der skal ske) ikke er større og mere omfattende end, at de let kan nås. Så hellere flere delmål.
Den fjerde del handler om: ” Hvad er de første skridt/trin? ”
Den sidste del handler det om at sætte fokus, få styr på og tage de allerførste skridt i processen. Få gjort sig sine første erfaringer og få god feedback, som udgangspunkt for det næste loop i ledelsesmodellen.
Afrunding
4-dels Loopet har lighedspunkter med mange andre ledelsesmodeller. Jeg har jo også ladet mig inspirere. Men forskellen ligger i de ofte afgørende andre udgangspunkter og mange andre ledelsesgreb, som min ledelsesværktøjskasse indeholder. I denne artikel har jeg kun mulighed for at referere til dem, og du finder dem i de øvrige artikler i serien ”kunsten at lede”.
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.